Ako vyzerajú kĺby vo vnútri a prečo je dobré doplňovať kolagén na kolená?

Aby sme pochopili princíp fungovania nášho tela, je dobré poznať jeho anatómiu. Nebojte sa, nečaká vás nič zložité! Pozrieme sa na stavbu kĺbu laickým pohľadom a priblížime si, prečo nie je od veci zaradiť do jedálneho lístka kolagén na kolená.

Ako vyzerajú kĺby vo vnútri a prečo je dobré doplňovať kolagén na kolená?

Čo je to vlastne kĺb? 

Úplne jednoducho je možné opísať ho ako hlavicu, ktorá zapadá do svojho puzdra. Hlavica je vždy zároveň zakončenie kosti. Tým sa napr. jednotlivé články prstov spoja do celku, ktorý umožňuje pohyb. Keď sa povie kĺb, obvykle si vybavíme koleno, alebo bedrový kĺb. Nezabúdajte ale, že aj tie najmenšie časti ľudského tela sú kĺbovo spojené. 

Samotná hlavica a kĺbová jamka ale nestačia. Tento celok dotvárajú chrupavky a potrebné je aj mazivo, aby sa kĺb vôbec mohol pohybovať. 

Kolená - ilustračný obrázok

Inteligentné nárazníky v podobe chrupaviek

Chrupavku si môžeme predstaviť ako belavé tkanivo, ktorá vyniká najmä pružnosťou a odolnosťou. Ak je správne vyživená, funguje v kĺbe ako vankúšik, ktorý bráni tomu, aby sa kostené časti kĺbu dreli o seba. Chrupavka zabezpečuje plynulý a bezproblémový pohyb. 

Chrupavka je okrem iného tvorená kolagénom. Načo je dobrý kolagén? Kolagén si telo vytvára samo, ale už po tridsiatke jeho produkcia začína klesať. To je tá správna chvíľa, keď môžeme začať doplňovať kolagén pre kolená. 

A čo teda ten kolagén na kolená? 

Vlastne, nielen pre kolená! Ako sme už povedali, ide to stavebnú hmotu chrupaviek v celom tele. Ak ho ubudne, pozná to aj samotná chrupavka, poznamená to jej kvalitu a najmä funkciu. Inak povedané – ten mäkký vankúšik už bude zľahnutý a nebude slúžiť tak, ako predtým.

Na kolagén na kolená by sme mali ako na prvý myslieť preto, že ide o veľmi zaťažovanú časť tela. Nohy nesú celú našu váhu (tiež preto je fajn udržiavať si rozumnú hmotnosť – čím viac vážime, tým viac kolená zaťažujeme). Okrem toho sa veľakrát o svoje končatiny nestaráme. Nosíme nesprávnu obuv, máme sedavé zamestnanie a nedostatok aktívneho pohybu, športovci potom naopak radi svoj výkon preženú. Kedy užívať kolagén? Začať môžete už po tridsiatke.

Pamätajte si: vaše nohy vás budú nosiť po zvyšok života. Práve im vďačíte za to, že môžete robiť všetko, čo si prajete. Nie je to ale samozrejmosť. Starajte sa o svoje kolená, a oni sa vám odvďačia!

Čo ďalšie je dobré vedieť?

Chrupavky sú hrubé približne 0,5 – 5 mm – podľa toho, v akom veľkom kĺbe sa nachádzajú. V chrbtici, kde je chrupavka medzi každým stavcom, tvoria dokonca štvrtinu jej dĺžky! Zaujímavosťou je, že kvôli tomu môžeme v staršom veku merať menej, než v produktívnom veku. Pretože chrupavka je z väčšiny tvorená vodou a má tendenciu vysychať, môžeme mať v seniorskom veku dokonca o pár centimetrov menej. 

Záverom je nutné podotknúť, že na chrupavky majú samozrejme negatívny vplyv aj úrazy. Nemusíte to poznať bezprostredne po ňom. Nešikovný pád pred niekoľkými rokmi sa môže prejaviť tiež. Aj to je dobrý dôvod, prečo začať včas užívať kolagén na kolená.

 

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...