Gumové medvedíky a bravčový ovar – sú to skutočne dobré potraviny obsahujúce kolagén?

Nájsť potraviny obsahujúce kolagén nie je problém. Horšie je to ale s jeho vstrebateľnosťou v tele. Poďme sa pozrieť na to, ako je to s tými najznámejšími – želatínovými bonbónmi a bravčovým kolenom.

Gumové medvedíky a bravčový ovar – sú to skutočne dobré potraviny obsahujúce kolagén?

Čo je to kolagén?

Prečo je dobré doplňovať kolagén na kolená? Kolagén je prirodzená bielkovina, ktorá tvorí najrôznejšie štruktúry (nielen ľudského) tela. Organizmus si ju sám vyrába, ale už po 30. roku života táto schopnosť začne klesať. Zároveň platí pravidlo, že čím sme starší, tým viac telo kolagén potrebuje. Takže kedy je vhodné užívať kolagén? Začať môžete už po tridsiatke.

Kolagén je živočíšneho pôvodu. V rastlinnej ríši ho nenájdeme, existujú však látky, ktoré podporujú jeho tvorbu v našom tele. Tou najznámejšou je vitamín C

Práve preto je Céčko súčasťou všetkých výživových doplnkov s kolagénom – či už na pohybový aparát alebo napríklad na krásu. Vitamín C je pre tvorbu nášho vlastného kolagénu kľúčový!

Rôzne druhy kolagénu a každý je na niečo iné

Kolagén nájdeme v prírode v mnohých podobách. Jeden typ kolagénu je zodpovedný za pružnosť chrupaviek, iný sa vyskytuje v koži a ďalší zase vo vlasoch. Rovnaké je to aj pri potravinách obsahujúcich kolagén. Podľa toho tiež odlišujeme jeho zdroje a účinky. 

Napríklad rybí kolagén je dobrý tak pre pokožku, ako aj pohybový aparát. Vstrebáva sa jednoduchšie, než taký hovädzí kolagén. Mali by sme preto vopred uvážiť, o čo nám ide a čo chceme vďaka kolagénu dosiahnuť a podľa toho si vybrať jeho druh i typ.

Známe potraviny obsahujúce kolagén

Všetci sme už počuli o bravčovom kolene alebo ovarových nožičkách. Skutočne obsahujú veľké množstvo kolagénu – veď práve v kĺboch ho je najviac. Nanešťastie to nie je také jednoduché a bravčové na obed nám pre zdravie pohybového aparátu stačiť nebude. 

Kolagén v takejto nespracovanej podobe má v ľudskom tele len obmedzenú vstrebateľnosť a tým pádom aj účinky. Museli by sme ho prijať veľké množstvo, aby sme sa dostali na potrebnú dávku. 

Potraviny obsahujúce kolagén

Je fajn vziať do úvahy aj to, že bravčové koleno obsahuje veľa tuku a dopriať by sme si ho mali skôr sviatočne. 

Ďalšie produkty z bravčového kolagénu – gumové medvedíky

Vo finále je tu ten istý problém. Gumové bonbóny sa väčšinou vyrábajú z bravčovej želatíny. Je lacná a ľahko dostupná a dá sa dobre ochutiť. Ako sme už ale spomínali, stále je to tá istá surovina, ktorá primárne nie je určená ako vec, ktorá by mohla podporiť ľudské zdravie. 

Radšej zvoľte výživový doplnok

Samozrejme je ideálne, aby sme všetky živiny získali pomocou pestrého jedálneho lístka. V prípade kolagénu ale len ťažko dosiahneme žiadaný efekt. Výživové doplnky s kolagénom obsahujú surovinu, ktorá je vopred upravená tak, aby sa v organizme ľahko vstrebala a mohla dobre účinkovať. Potraviny obsahujúce kolagén sú bohužiaľ o tento bonus ochudobnené. 

 

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...