Kedy užívať kolagén? Začať môžete už po tridsiatke

Kolagén nie je len trendom v oblasti výživových doplnkov, je to látka pre organizmus nevyhnutná. V tomto článku sa o ňom dozviete všetko potrebné a najmä to, kedy kolagén užívať.

Kedy užívať kolagén? Začať môžete už po tridsiatke

Čo je kolagén a prečo nám prospieva

Všade sa o ňom hovorí. Načo je dobrý kolagén? Je dobrý pre krásnu pokožku, husté vlasy i pohybový aparát. Ide o látku, ktorá zabezpečuje v danom tkanive pružnosť a odolnosť. Náš vek tomu dáva za pravdu – čím sme starší, tým viac vrások alebo obmedzenia pohybu máme. Deje sa to preto, že kolagénu ubúda.

A to je dôvod, prečo sa odporúča túto živinu užívať. Ako si ho vybrať, čo podporí tvorbu vlastného kolagénu a kedy užívať kolagén? Čítajte ďalej!

Tzv. natívny kolagén má výhodu v tom, že je vo svojej pôvodnej prirodzenej podobe. Vedeli ste, že len v ľudskom tele sa nachádza 11 typov kolagénu? Prečo je dobré doplňovať kolagén na kolená?

Ako prebieha tvorba kolagénu v našom tele

Kolagén je svojou povahou bielkovina, ktorá sa prirodzene vyskytuje (nielen) v ľudskom tele. Tvorí súčasť mnohých typov tkanív – kože, vlasov, nechtov, chrupaviek, šliach či kostí. Kolagén je všadeprítomný a telo sa z neho skladá z asi 30 %. 

Nápis collagen

Proces tvorby kolagénu v tele je značne zložitý. Produkuje ho niekoľko typov buniek. Isté je, že jeho vznik je podmienený prítomnosťou vitamínu C. Aj kvôli tomu je céčko súčasťou väčšiny výživových doplnkov pre zdravé kĺby. Kolagén v potrebnom množstve bunky vytvárajú približne do 25 – 30 rokov, potom produkcia začne postupne klesať. 

Kedy užívať kolagén? Odporúča sa začať už okolo tridsiatky, keď stačí na jeho doplnenie menšia dávka. Súbežne je užitočné zaistiť si tiež prísun vitamínu C. 

Vyskúšajte kolagén z lososov – má dokonca 1,5× vyššiu vstrebateľnosť než kolagén iného pôvodu. 

Potravinové zdroje kolagénu sú skvelé, ale…

… je zložité získať z nich také množstvo, ktoré telo potrebuje. Mnoho ľudí si myslí, že kolagén doplní napríklad vďaka gumovým medvedíkom, pretože sa vyrábajú zo želatíny. To je síce pravda, ale okrem nej obsahujú mnoho ďalších látok a kolagén tvorí len malé percento. Samozrejme by sme ich (rovnako ako iných potravín s kolagénom) museli zjesť veľké množstvo každý deň. 

Aj keď je vždy najlepšie zásobiť sa výživou z nášho jedálneho lístka, niekedy je to komplikované. Vo výživových doplnkoch s kolagénom preto vyhľadávajte kvalitné suroviny a nepovažujte ich za náhradu pestrej stravy. 

Pre kĺby je okrem kolagénu dôležitý vitamín C a tiež vápnik. Majú priaznivý vplyv tak na chrupavku, ako aj na ostatné časti kĺbového aparátu. Ak nájdete vo výživovom doplnku všetky tri, máte zaistené všetko potrebné. 

 

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...