Ktorá kyselina listová je najlepšia a kde hľadať zdroje?

Vitamín B9 je prospešný každému z nás. Ako nám pomáha a ktorá kyselina listová je najlepšia? Čítajte ďalej.

Ktorá kyselina listová je najlepšia a kde hľadať zdroje?

Folát, kyselina listová, alebo vitamín B9?

Všetky pojmy poznáme pre jediný vitamín. Je rozpustný vo vode a naše telo si ho neukladá do veľkých zásob. Znamená to, že je dobré pamätať na rozumný, ale pravidelný príjem. 

Kyselinu listovú poznajú hlavne tehotné ženy. Je ohromne dôležitá pre zdravie plodu a dieťatko čerpá z jej výhod aj po pôrode. Pre ostatných je prospešná z týchto dôvodov:

  • Je nevyhnutná pre tvorbu nových buniek.
  • Podporuje krvotvorbu.
  • Podieľa sa na znížení miery únavy a vyčerpania.
  • Podieľa sa na procese delenia buniek.

Zdroje vitamínu B9 alebo V čom je kyselina listová?

Ako názov napovedá, v listovej zelenine. Skutočne ju získavame zo šalátu, špenátu, kelu kučeravého, kelu hlávkového či mangoldu. Je to ale trochu ošemetné. Aby sme pokryli odporúčanú dennú dávku vitamínu B9, museli by sme jesť zelenú zeleninu veľmi poctivo a každý deň. Pretože je kyselina listová nesmierne dôležitá u tehotných žien a nie je ideálne zahrávať si s deficitom, odporúča sa im užívať výživové doplnky s folátom.

Zdroje vitamínu B9

Ďalšími zdrojmi vitamínu B9 môžu byť pečeň, vajíčka, obilniny, strukoviny, semienka a ďalšie. 

Pozor – tepelná úprava zničí väčšinu vitamínu B9 v danej potravine! Ak ju potrebujete doplniť, je potrebné konzumovať jej zdroje surové.

Ktorá kyselina listová je najlepšia?

Rozhodli ste sa doplňovať vitamín B9 v podobe výživových doplnkov? Aj tu sú rozdiely. Záleží na tom, čo očakávate. Pre tehotné a dojčiace ženy je fajn dohodnúť sa na konkrétnom produkte s lekárom. Najmä multivitamíny s kyselinou listovou majú široké zloženie a môže sa stať, že tu bude aj niečo, čo sa s tehotenstvom nezlučuje. Ani nadmiera niektorých živín totiž nemusí byť v takom prípade ideálna.

Je preto ťažké odporučiť konkrétny výrobok. Pre bežných ľudí je ale užitočná kombinácia s vitamínom C (je vynikajúca na tvorbu kolagénu pre kĺby a kosti), pretože ich pôsobenie sa navzájom podporuje.

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...