Kyselina listová pre mužov – aký má význam?

Vitamín B9 poznajú hlavne nastávajúce mamičky. Odporúča sa totiž užívať všetkým tehotným ženám pre vývoj plodu. Má ale nejaký význam kyselina listová aj pre mužov? Čítajte ďalej a dozviete sa to!

Kyselina listová pre mužov – aký má význam?

Kyselina listová, čiže vitamín B9

Je súčasťou tzv. B-komplexu – skupiny ôsmich vitamínov typu B. Každý je trochu iný, ale v mnohom sú si podobné. Kyselina listová sa podieľa na správnej krvotvorbe, syntéze aminokyselín a procese delenia buniek. Je dôležitým pomocníkom proti únave a vyčerpaniu. Prispieva k normálnej psychickej činnosti a v neposlednom rade pozitívne pôsobí na imunitný systém. 

Aj keď sa o kyseline listovej najčastejšie hovorí v spojitosti s tehotenstvom, potrebuje ju každý z nás. Telo si ju neukladá do dlhodobých zásob, preto je fajn zamerať sa na jej doplňovanie pravidelne, ale v rozumných dávkach. 

Kyselina listová pre mužov

Z toho, čo sme spomínali vyššie, je vám už asi jasné, že vitamín B9 pomôže proti únave a vyčerpaniu. A to tak fyzickému, ako aj duševnému. To ocenia hlavne muži s náročným zamestnaním alebo milovníci športov. Vitamín B9 sa podieľa na správnej funkcii krvotvorby, čo je pre mužov dôležité zrovna tak. 

Rovnako, ako sa ženám odporúča začať užívať kyselinu listovú vo chvíli, keď sa snažia o bábätko, môže s jej doplňovaním začať aj muž. Ukázalo sa, že kyselina listová pre mužov by mala mať priaznivý vplyv na pohlavnú sústavu. 

Kde nájsť kyselinu listovú?

Názov napovedá, že v listovej zelenine. Orientovať sa môžete tiež podľa zelenej farby – vitamín B9 nájdeme v keli, šaláte, špenáte, brokolici, mangolde a ďalšej podobnej zelenine. Nie je teda zložité nájsť zdroje kyseliny listovej, ale je ťažké zjesť také množstvo potravín s vitamínom B9, ktoré telo potrebuje každý deň. 

Vitamín B - ilustračný obrázok

Pri doplňovaní kyseliny listovej ide o dlhodobú záležitosť. Štúdie ukazujú, že populácia má nedostatok vitamínu B9. Zvýšená potreba je tiež v starobe. Ak pijete viac alkoholu, majte na pamäti, že v dôsledku toho dochádza k zníženej absorpcii kyseliny listovej. 

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...