Natívny kolagén: Ako sa líši od hydrolyzovaného

Kolagén v tele slúži ako základná stavebná bielkovina spojivových tkanív a ako výplň, oporný materiál a súčasť telových tekutín. Z tohto výpočtu vyplýva, ako veľmi je v tele dôležitý. Kolagén sa ale postupne začne spolu s rastúcim vekom vytrácať a môže byť vhodné jeho dodanie prostredníctvom jedálneho lístka, respektíve výživovými doplnkami. Ktorú formu kolagénu si ale v ponuke vybrať? Natívny kolagén, alebo ten hydrolyzovaný?

Natívny kolagén: Ako sa líši od hydrolyzovaného

Natívny kolagén – čo to vlastne je

Natívny kolagén je čistý, prírodný kolagén, ktorý neprešiel chemickou reakciou ani denaturáciou (podstatnou zmenou usporiadania molekúl, pri ktorej môže všeobecne dochádzať k strate biologickej funkcie). Vďaka tomu si zachováva svoju vysokú biologickú aktivitu. Práve v natívnej forme sa kolagén vyskytuje prirodzene aj v našom organizme, a preto ho v tejto forme telo veľmi dobre rozpoznáva. 

Natívny kolagén je často súčasťou výživových doplnkov. Na dosiahnutie pozitívneho účinku pritom stačí užívať len 40 mg natívneho kolagénu denne. 

Natívny vs. hydrolyzovaný kolagén

Z hľadiska štruktúry kolagénu existujú ešte ďalšie formy. A to hydrolyzovaný a denaturovaný. Pri nich už ale nie je možné hovoriť o „prírodnej podobe“. Hydrolyzovaný kolagén je na rozdiel od natívneho kolagénu rozložený na menšie časti, peptidy. Preto je v tomto prípade možné naraziť tiež na označenie „kolagénové peptidy“. Oproti natívnemu kolagénu teda stráca ten hydrolyzovaný svoju prirodzenú štruktúru. V prípade denaturovaného kolagénu dochádza v kolagéne, či už pôsobením tepla, chemikálií alebo mechanických vplyvov, k narušeniu pôvodnej štruktúry. To vedie k zmene fyzikálnych a biologických vlastností kolagénu a k zníženiu jeho biologickej aktivity. 

Neviete, ako si denaturovaný kolagén predstaviť? Stačí jedno slovo a hneď vám to bude jasnejšie: želatína. 

Kde nájsť natívny kolagén

Medzi najkvalitnejšie zdroje patrí nórsky kolagén. Nórsky kolagén sa získava spravidla z kostí lososovitých morských rýb a k vám sa dostáva v podobe prášku, ktorý vznikne ich mletím a sušením. Výsledkom je až 250× efektívnejší kolagén než v prípade bežne dostupného hydrolyzovaného kolagénu. Práve tento kolagén, CalGo®, je súčasťou Movisanu.

Svetový týždeň kostí a kĺbov

Kosti a kĺby sú pre zdravie organizmu veľmi dôležité. Preto nie je žiadnym prekvapením, že majú svoj týždeň. Ten každoročne začína behem októbra a celosvetovo je spojený s rôznymi aktivitami zameranými na vzdelávanie. V ich rámci je možné sa aj v našej republike stretnúť s relevantnými odborníkmi a dozvedieť sa viac. 


Zdroj:

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/denaturace/

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/kolagen/

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...