Svetový týždeň kostí a kĺbov: 5 tipov, ako ho skutočne osláviť

Problémy s kĺbmi a kosťami patria medzi najčastejšie zdravotné problémy a trpia nimi milióny ľudí. Je teda s údivom, že na vyhlásenie Svetového týždňa kostí a kĺbov sme museli čakať až do roku 2000. Pri tejto príležitosti, ktorú si každoročne pripomíname medzi 12. a 20. októbrom, sa odborníci zameriavajú na poskytovanie informácií o príčinách a prevencii súvisiacich zdravotných problémov.

Svetový týždeň kostí a kĺbov: 5 tipov, ako ho skutočne osláviť

Svetový týždeň kostí a kĺbov sa primárne zameriava na informovanosť o zdravotných komplikáciách ako kvalita kostí, problémy chrbta, úrazy, deformácie chrbtice alebo detské ochorenia súvisiace s normálnym stavom kostí. Pre všetky medzinárodné dni (a týždne) platí, že sú tu z nejakého dôvodu a najlepšie je osláviť ich aktivitami súvisiacimi s naplnením ich cieľov. Čo teda môžeme urobiť pre zdravie svojich kĺbov nielen v rámci Svetového týždňa kostí a kĺbov?

1. Počas Svetového týždňa kostí a kĺbov zistite viac o svojom zdravotnom stave. 

Základom riešenia zdravotných komplikácií je odhaliť príčinu. Nepríjemnú stuhnutosť kĺbov môže spôsobiť konkrétne ochorenie, ale tiež poškodenie mäkkých tkanív alebo prebiehajúce infekcie. 

Ak máte skúsenosti s chronickou bolesťou, navštívte lekára a zamerajte sa spoločne na preskúmanie možných dôvodov vašich komplikácií.

2. Začnite precvičovať pohyblivosť kĺbov.

Precvičovanie mobility kĺbov je skvelý spôsob, ako ich udržať v kondícii. Na začiatok si môžete dohodnúť konzultáciu s fyzioterapeutom, ktorý odporučí najvhodnejšie cviky zodpovedajúce aktuálnemu zdravotnému stavu. Svetový týždeň kostí a kĺbov môže byť impulzom na zmenu, dôležité je ale v cvičení vytrvať po celý rok. S motiváciou môžu pomôcť pravidelné mesačné stretnutia s fyzioterapeutom. 

S cvičením je vhodné začať pozvoľna. V prvej fáze stačí zamerať sa na preťahovanie a ohybnosť. Postupne je možné zaradiť posilňovanie.

3. Dlhodobo si udržujte zdravú hmotnosť.

Aj keď ochorenia kĺbov môžu súvisieť s genetickými predpokladmi, mnoho faktorov je možné ovplyvniť. Jedným z nich je telesná hmotnosť – podľa štúdií majú ženy s vyššou hmotnosťou väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť bolesťami kolenných kĺbov. Preto sa snažte udržať hodnotu BMI v norme.

Zníženie hmotnosti o 6 kilogramov u ženy s priemernou výškou znamená zníženie rizika vzniku osteoartritídy až o polovicu.

4. Obohaťte svoj jedálny lístok.

Nezabúdajte na vyvážený jedálny lístok s dostatkom vitamínov (vrátane vitamínu C) a ďalších látok podporujúcich tvorbu kolagénu dôležitého pre funkciu chrupiek. 

Pozitívny vplyv na stav kĺbov má napríklad kadidlovník (Boswellia serrata), ale tiež u nás bežne rastúci skorocel kopijovitý, šípková ruža alebo čierne ríbezle.

Spomínané účinné látky môžete získať zo stravy, alebo môžete využiť doplnok stravy, ktorý tieto látky obsahuje. Jedným z nich je aj Movisan Kolagen II. Postačí jedna kapsula denne.

5. Vymeňte obuv s podpätkami za tenisky.

Niekedy je zmena skôr „behom na dlhú trať“. Svojim kĺbom ale môžete uľaviť jednoducho hneď teraz. Vymeňte obuv na vysokom podpätku za tenisky. Na udržanie rovnováhy pri chôdzi na podpätkoch je totiž nutné nakloniť sa dopredu. Tým sa zmenší tlak na členky, a naopak sa zvýši tlak na kolená a v menšej miere aj na boky. 

Pri chôdzi na podpätkoch navyše dôjde k posunu váhy tela smerom k vnútornej strane kolenného kĺbu, teda do časti najcitlivejšej voči degenerácii. 

Promlémy kĺbov môžu byť dôvodom obmedzení pohybových, ale tiež spoločenských aktivít a môžu viesť k celkovému zníženiu kvality života. Aj keď sú pomerne bežné (problém s kĺbmi sa týka polovice seniorov), neznamená to, že je potrebné sa s tým zmieriť. Naopak. Svetový týždeň kostí a kĺbov je príležitosťou na to, prestať váhať a pustiť sa do boja. 


Zdroj:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3377350/ 

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...