Viete, čo to je kolagén? Účinky a funkcie v tele vás prekvapia

Aj keď naše babičky o kolagéne nikdy nepočuli, veľmi dobre vedeli, že na chrupky a kĺby je dobrý rôsol získaný varením bravčových alebo hovädzích šliach, chrupiek a kostí. Účinky a funkcie kolagénu sú ale v skutočnosti ešte oveľa širšie.

Viete, čo to je kolagén? Účinky a funkcie v tele vás prekvapia

Kolagén tvorí takmer tretinu všetkých bielkovín v našom tele. Je základom kostí, chrupiek i väziva a nájdeme ho tak v zuboch, šľachách alebo v pokožke. Celkovo bolo objavených viac ako 25 druhov kolagénu. Účinky pre ľudský organizmus má ale hlavne päť z nich. 

Typy kolagénu: účinky sa líšia 

Aj keď stále hovoríme o kolagéne, jednotlivé typy si sú navzájom len málo podobné. Každý z nich má totiž v organizme svoju špecifickú funkciu a nachádza sa na iných miestach. 

Kolagén typu I 

Je skutočne jednotkou, pretože tvorí 90 % všetkého kolagénu v tele. Nájdeme ho nielen v koži, šľachách alebo kostiach, ale tiež v očnej rohovke a cievnych stenách. V tých je dôležitou súčasťou štruktúry a podporuje mechanickú pevnosť tkanív. 

Kolagén typu II

Práve tento kolagén mali na mysli naše babičky, keď odporúčali rôsol kvôli chrupkám. Tým pomáha dodať pevnosť a pružnosť a podporuje tak sprostredkovane pohyblivosť kĺbov. Dnes už ale vieme viac a ukázalo sa, že skôr než konzumácia bravčového kolena nám potrebné množstvo kolagénu dodajú výživové doplnky. 

V chrupke sa spolu s kolagénom typu II nachádzajú aj čísla deväť a jedenásť. 

Kolagén typu III

Aj keď aj kolagén typu I je možné nájsť v cievnych stenách, doma je v nich hlavne „trojka“. Kolagén typu III je veľmi podobný prvému kolagénu, má ale rozdielne usporiadanie vlákien. Nie je dôležitý pre chrupky alebo kĺby, ale pre hladkú svalovinu orgánov. Nevyhnutný je tak pre oporu v čreve, žalúdku, maternici alebo oku. Spolupodieľa sa ale tiež na regenerácii tkanív a hojení rán.

Kolagén typu IV

Pri tomto kolagéne účinky na prvý pohľad neuvidíme. Je možné si ho predstaviť ako pevnú sieť, na ktorej môžu bunky ležať a rásť. Zároveň slúži ako bariéra, ktorá oddeľuje rôzne vrstvy tkanív. 

Kolagén typu V

Chcete mať krásne vlasy? Tak v tom prípade vás bude zaujímať kolagén typu V. Ten pomáha udržiavať vo forme vlasové folikuly kľúčové pre rast pevných a zdravých vlasov. 

Ako sme už spomínali, spoliehať sa na kolagén zo stravy bohatej na bravčové nie je ideálne. Síce je ho tam mnoho, ale organizmus ho nevie adekvátne využiť. Vo výživových doplnkoch je kolagén upravený na čo najvyššiu vstrebateľnosť. V minulosti, keď výživové doplnky neexistovali, však bolo lepšie dopriať si kolagén aspoň v jedálnom lístku.

Zlodeji kolagénu

Kolagén z tela mizne kvôli starnutiu. To ale neznamená, že sa musíme s jeho úbytkom zmieriť. Životným štýlom môžeme prispievať k jeho znižovaniu, ale tiež jeho množstvo v tele podporiť.

  1. UV žiarenie poškodzuje kolagénové vlákna v koži a môže znižovať elasticitu a zvyšovať rýchlosť, akou naša pokožka starne. Používajte preto krémy a slnečné okuliare s UV ochranou.
  2. Fajčenie škodí nielen pľúcam – kvôli znižovaniu prekrvenia kože môže narušovať kolagén.
  3. Chronický stres zvyšuje v tele hladiny hormónov, ktoré kolagénu jemne povedané nesvedčia. Preto sa snažte zaradiť do denného rozvrhu chvíľku na relaxáciu.
  4. Nedostatočný spánok znižuje schopnosť regenerácie vrátane syntézy kolagénu a obnovy buniek. Najlepšie je mať dlhodobo udržateľný spánkový režim a nemeniť ho ani cez víkend.
  5. Nesprávna životospráva, najmä nízky príjem tekutín a nedostatok vitamínu C, ktorý prispieva k tvorbe kolagénu, je ďalší faktor, ktorý telo okráda o kolagén. Pozor je potrebné dať aj na alkohol znižujúci schopnosť tela produkovať kolagén.
  6. Znečistené ovzdušie, ktorému sa bohužiaľ v súčasnosti len ťažko vyhneme, môže viesť k oxidačnému stresu a urýchliť starnutie tkanív.


Zdroje: 

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/2460

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...