Má kyselina listová nežiaduce účinky?

Odporúča sa všetkým tehotným, ale aj mnohým iným skupinám ľudí. Ako ju doplniť a či má kyselina listová nežiaduce účinky, sa dozviete v tomto článku.

Má kyselina listová nežiaduce účinky?

Vitamín B9 = kyselina listová

Obidva názvy poznáme už mnoho rokov. Kyselina listová je jedným z vitamínov skupiny B a je rozpustná vo vode. Znamená to, že sa v tele neukladá na dlhší čas, pretože množstvo, ktoré organizmus nevie v tejto chvíli spracovať, sa vylúči. Význam má preto pravidelné užívanie rozumných dávok – nárazové doplnenie veľkého množstva vitamínu B9 nedáva zmysel.

Čo všetko vie kyselina listová?

  • Je dôležitá na tvorbu červených krviniek.
  • Hrá rolu pri správnom vývoji plodu.
  • Podieľa sa na tvorbe DNA.
  • Podporuje funkcie mozgu.

Vitamín B9 nájdeme v rastlinnej i živočíšnej strave. Všeobecne ho ale máme málo a preto sa najmä tehotným ženám odporúča doplňovanie. Už 3 mesiace pred plánovaným tehotenstvom, ale aj po pôrode, môžete užívať kyselinu listovú pre zdravie seba i svojho bábätka. Dokonca sa ukázalo, že pozitívny vplyv má aj užívanie vitamínu B9 pred počatím zo strany otca.

Problém so získaním kyseliny listovej

Zdrojov je veľa. Najznámejšie sú zelené druhy zeleniny, ako kel kučeravý, kel hlávkový, špenát, šalát, brokolica a ďalšie. Vitamín B9 ale nájdeme aj v žĺtkoch, mäse a vnútornostiach, strukovinách, celozrnných produktoch alebo orieškoch. Bohužiaľ sa značná časť kyseliny listovej vytratí tepelnou úpravou. Tiež je citlivá na svetlo, preto by sme mali skladovať trvanlivé potraviny v temne, alebo obaloch, ktoré neprepúšťajú svetlo. Okrem šalátu je ale zložité konzumovať zdroje kyseliny listovej v surovej podobe. Navyše tu hrá rolu aj množstvo – na pokrytie odporúčanej dennej dávky vitamínu B9 nestačí dať si na obed zeleninovú polievku. 

Kyselina listová je preto vhodná na doplňovanie pre kohokoľvek. Súčasne sa ale neprestávajte snažiť o pestrý jedálny lístok – mnoho ďalších živín je možné zaistiť bohatou stravou.

Kyselina listová – nežiaduce účinky

Našťastie nie sú časté. Vitamínmi rozpustnými vo vode nie je jednoduché sa predávkovať, pretože sa priebežne vylučujú z tela von. To ale neznamená, že ich môžeme užívať, ako chceme. Ak má kyselina listová nežiaduce účinky, je to nevoľnosť, podráždený tráviaci systém alebo pocit na vracanie. 

Nedostatok kyseliny listovej sa prejavuje mnohými formami. Na koži sa môžu objaviť fľaky alebo celkovo vyzerá nezdravo. Na slizniciach sú afty alebo vriedky, môžeme pozorovať zhoršenú kvalitu nechtov a vlasov. Z celkových prejavov je to únava a vyčerpanie, bledosť alebo závrate. Také príznaky ale môžu znamenať aj mnoho iných zdravotných problémov, preto svojpomocou nedostatok kyseliny listovej neodhalíme. 


Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...