Najlepšia kĺbová výživa pre športovcov: líši sa od tej pre bežných ľudí?

Nároky jednotlivcov môžu byť veľmi rozdielne. Ako poznať, či vám postačia bežne dostupné vitamíny, alebo bude najlepšia kĺbová výživa pre športovcov?

Najlepšia kĺbová výživa pre športovcov: líši sa od tej pre bežných ľudí?

Nie je to len o športe

Na prvý pohľad si veľa ľudí povie, že sa predsa žiadnemu športu nevenujú, a tak nemá ani tá najlepšia kĺbová výživa pre športovcov zmysel. Pritom pracujú napríklad na stavbe a po práci sa starajú o veľkú záhradu či hospodárstvo. Ich fyzický výkon tak smelo predbehne toho, kto hrá 3× týždenne volejbal a chodí hrať futbal. Nie je totiž športovec, ako športovec. Pri výbere výživových doplnkov pre pohybový aparát teda berte do úvahy to, čo robíte väčšinu svojho času. Ak v práci prevažne stojíte, chodíte, alebo dokonca pracujete s ťažkými bremenami, alebo napríklad všetok voľný čas strávite namáhavou činnosťou, je to možné považovať za vysokú záťaž rovnajúcu sa športovému výkonu. Taktiež je dobré zhodnotiť mieru zaťaženia kĺbov – napr. práca s pílou a zbíjačkou je veľmi namáhavá.

A ak pravidelne športujete, venujte sa svojim kĺbom tiež. Akákoľvek telesná námaha zvyšuje potrebu tela na príjem minerálov a tekutín.

Rozdiel bude snáď len u vrcholových športovcoch, ktorí majú príjem živín do slova na mieru. To sa ale týka menšieho počtu ľudí, a tak sa v tomto článku zameriame skôr na tých s bežne vysokou mierou záťaže.

Kedy s kĺbovou výživou začať?

Odborníci sa zhodujú, že už po tridsiatke začína pomaly pohybový aparát starnúť. Asi najväčším problémom je pokles tvorby kolagénu v tele. Kolagén je potrebný skoro vo všetkých tkanivách, na pohybovom aparáte to pocítime najviac. Stredný vek je čas, keď je ešte relatívne jednoduché situáciu zachrániť. V seniorskom veku je potrebné väčšie úsilie. 

Problémom je aj pomerne nevyrovnaný jedálny lístok – býva bohatý na kalórie, ale chudobný na živiny. Zvykli sme si zasýtiť sa rýchlovkami a jeme málo celozrnných produktov, kyslomliečnych výrobkov a čerstvej zeleniny a rýb. Ak viete, že máte v tejto oblasti medzery, pokúste sa to napraviť. Okrem pestrej stravy si neváhajte dopriať kĺbovú výživu už počas produktívneho veku.

Kolagén: kľúčová zložka kĺbovej výživy

Ako sme spomínali, telo si dokáže vyprodukovať vlastný kolagén. Táto schopnosť sa ale časom začne vytrácať. My môžeme chýbajúci kolagén organizmu aj dodávať – najčastejšie formou kapsúl. Natívny kolagén sa užíva v menšom množstve, nemusíte sa teda báť mnohých tabliet denne. Kolagén prospieva hlavne chrupkám, ktoré sú vďaka nemu pružnejšie a odolnejšie. Ale je potrebný aj pre kosti a svaly a všetky štruktúry pohybového aparátu. 

Okrem kolagénu odporúčame zamerať sa tiež na vitamín C. Ten totiž pomáha pri tvorbe vlastného kolagénu v tele – šikovne tak podporíte svoj pohybový aparát hneď v dvoch líniách.


Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...